Lisää turhautumista ja yleistä nurinaa Ihan vaan siksi, että älyllinen typeryys pistää niin sanoinkuvaamattomasti v*tuttamaan

NÄYTÄ NAAMASI TAI PIDÄ SE KIINNI

Uuden Suomen blogimaailmassa aiheet liikkuvat aalloittain. Välillä vyöryy Vanhasen arvostelu, toisinaan kuohuu maahanmuuttorintamalla tai joskus jopa sen ympärillä mitä joku jossakin on sanonut. Niin nytkin; tällä kertaa kyseessä on taas vaihteeksi se, saisivatko nimimerkkikirjoittajat tuoda omaa mielipidettään julki.

Pisimmälle menevät haluaisivat turvata blogien mielipiteiden puhtauden sillä, että kommentointi olisi sallittu vain rekisteröityneille bloggaajille. Tämä on hölmöä, ikäänkuin tämä blogiosio olisi luotu vain sitä varten, että me bloggaajat rapsuttelemme toistemme selkiä ja kehumme kuinka hienoja ajatuksia sitä taas onkaan tullut ilmoille. Ihan kuin bloggaajien mielipiteet olisivat parempia tai arvokkaampia kuin muiden – vain siitä syystä, että näillä ihmisillä on kyky ja mahdollisuus kirjoittaa omalla nimellään.

Tässä newsflash: tälläkin palstalla kirjoittaa monta sellaista bloggaajaa, joiden kirjoitukset ovat lähes poikkeuksetta paskaa. Edes (aiheellinen) pelko omien kasvojen menettämisestä ei saa heitä vaikenemaan, vaan oma pärstä ja nimi on tuotava egoistisesti esiin – milloin minkäkin puolivillaisen aivopierun vuoksi. Onneksi poikkeuksia löytyy, täällä kirjoittaa monta etevää kirjoittajaa – jopa niin että enemmistö on hyvin edustavia kirjoittajia. Mutta edes näiden enemmistön laatutekstien korkeat standardit eivät kätke taakseen sitä, että edes omien kasvojen likaaminen ei estä kaikkein harhaisimpia levittämästä omaa agendaansa netissä.

Sitten meillä on toinen ääripää. Meillä on nimettömyyttä henkeen ja vereen puolustavat kommendaattorit, jotka kirjoitavat toinen toistaan kekseliäämpien nimimerkkien takaa. Minä olin aikaisemmin Aimo Ajattelija (kirjoitin pari blogiakin sillä nimellä, ennen kuin ylläpito pisti sille stopin). Erinomaisia kynäniekkoja ovat mielestäni Silurus, Harmaasusi ™, LN, Akateeminen Pätkätyöläinen, Jari S ja Tapio O Neva. En tosiaankaan ole heidän kanssaan aina (tai edes usein) samaa mieltä, mutta he osaavat usein kantansa perustella. Ja tässä on vain lyhyt lista niistä nimettömyyttään vaalivista kirjoittajista, joiden kanssa olen keskustellut ja joiden nimet ovat jääneet mieleen. Osasta voin päätelä heidän nimensä sähköpostiosoitteesta, mutta kunnioitan heidän haluaan anonymiteettiin ja sen vuoksi he ovat minulle aina ja ikuisesti vain nimimerkkikirjoittajia.

Ehdottomasti tärkein pointti on se, että nämä kirjoittajat ovat yhtä lahjakkaita tai jotkut jopa lahjakkaampia kirjoittajia ja päättelijöitä kuin suuri osa bloggaajista. Heidän ainut ongelmansa on se, että heillä on tarve anonymiteettiin ja sen vuoksi heidän mielipiteensä on jotenkin ”huonompi” kuin niillä, joilla tätä tarvetta ei ole. Helppo se on Putkisenkin piruilla nimimerkkikirjoittajille, kun itsellä on (ilmeisesti) vakaa valtion jopi turvanaan. Kaikilla näin onnellisesti eivät ole asiat ja työ saattaa estää omalla nimellä esiintymisen.

Vallitseva mielipide tuntuu olevan, että näiden ihmisten olisi parempi pitää naamansa jumissa ja tyytyä osaansa.

---

Jotkut bloginpitäjät harrastavat myös kommentoijien sorttausta sen mukaan, miten paljon he itsestään antavat tietoa. Jotkut sallivat kirjoittelun vain rekisteröityneille nimille tai nimimerkeillä. Käytännössä rekisteröityminen tarkoittaa blogin perustamista (mutta onneksi ylläpidon linja on ollut sen verran löysä, että rekisteröitynyt nimimerkkikin onnistuu, jos blogiinsa ei mitään koskaan kirjoita).

Tämä bloggaajien harjoittama sorttaus jaksaa kummastuttaa minua kerta toisensa jälkeen: miksi jonkun mielipiteet ovat niin heikoissa kantimissa, että tarvitsevat suojamuurin nimettömiltä kysymyksiltä? Miksi jotkut bloggaajat haluavat nähdä, kenelle joutuvat vastauksensa perustelemaan? Eikö olennaista ole nimenomaan se kysymys – ei se, kuka sen kysyy?

Olkoonkin, että henkilökohtaisuuksiin on paljon helpompi käydä kun tietää minkä ikäiselle ja väriselle ihmiselle sitä räkyttää. Ja niihin muuten mennäänkin, ja usein. En ole itsekään tässä suhteessa täydellinen, sen tiedän, joten parannettavaa on minullakin.

Lopultakin normaalin psyyken omaavalle keskustelijalle pitäisi kuitenkin olla kohtalaisen yhdentekevää se, keskusteleeko nuoren vai vanhan, naisen vai miehen kanssa. Mielipiteellä ja perusteilla on merkitystä – asian sanoja on täysin yhdentekevä.

---

Tässä vaiheessa joku vetää sääntökortin esiin. ”Uuden Suomen blogisäännöissä sanotaan että...” Niinhän siellä sanotaan. Mutta onko tämä jako järkevä? Ymmärrän, että Uusi Suomi haluaa turvata oman asemansa siltä varalta, että blogipalvelua käytettäisiin rikollisiin tarkoituksiin. Eikö tällöin voitaisi ottaa käyttöön keskilinjan ratkaisua, jossa nimimerkillä blogin perustaminen onnistuu, kunhan nimimerkki on selkeästi tunnistettavissa ja ylläpito tietää blogin haltijan henkilöllisyyden. Tällöin anonymiteetti on turvattu satunnaiselta netinkävijältä, mutta väärinkäytöstapauksissa viranomaiset saavat tietää kuka sitä kansanryhmää vastaan nyt kiihottikaan. Simppeliä, eikö?

Jostakin syystä tuntuu, että kontrollimaniassaan monet eivät hahmota tätä ilmiselvää ratkaisua, vaan haluavat perustaa Usarin blogeista oman sisäänpäinlämpiävän teekerhonsa. En tätä muniinpuhaltelun ja selkääntaputtelun asennetta koskaan ole ymmärtänyt, enkä varmaan koskaan tule sitä käsittämäänkään.

---

Joskus olen kuullut argumentteja, että nimettömien kommenttien salliminen aiheuttaa häiriköintiä. Blogini on ollut pystyssä nyt viisi kuukautta, kommentteja on tullut yhdeksän ja puoli sataa. Lukukertoja yhteensä kymmeniä tuhansia. Montako kommenttia olen poistanut? Yhden, ja sen kirjoitti Siikala ihan omalla nimellään. Ainoastaan tuon yhden kerran olen keskusteluun radikaalisti puuttunut, muutoin olen ollut sen antiin tyytyväinen. Välttämättä emme ole olleet samaa mieltä vielä keskustelun päätyttyäkään, mutta joskus täydellinen onnistuminenkin on sattunut kohdalle ja tiettyyn kompromissiin on päädytty.

Viimeisimpänä esimerkkinä viimeisin blogimerkintäni, joka ontosta alustuksesta huolimatta johti varsin mielekkääseen keskusteluun loppupuolella. Tässä keskustelussa nimimerkkikirjoittajilla oli täysin oleellinen rooli – ja heiltä myös tuli muutama erittäin hyvä näkökanta. Asiasta väännettiin peistä, lopulta kai Eve Avolin oli kanssani suunnilleen samoilla linjoilla (jos ymmärsin oikein) ja muut joko täysin eri mieltä tai ainakin eri painotuksin. Tämä oli mielestäni täysin ok, jokainen joutui ainakin miettimään omia kantojaan, mikä on kai mielekkään keskustelun tarkoituskin. Jokainen voi lukea tuolta ja tehdä omat päätelmänsä:

http://jackandolini.blogit.uusisuomi.fi/2010/02/08/ihmiset-ovat-uskonnollisia-vaikka-eivat-sita-myonnakaan/

---

Sananvapauden tulisieluisena kannattajana toivon, että Uusi Suomi ottaa blogeihinsa järkevämmän linjan lähitulevaisuudessa – sillä uskon, että nimimerkkikirjoittajilla on meille paljon annettavaa.

Teidän,

Aimo Ajattelija

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Hui hai (nimimerkki)

Sekun ei tosiaan mene niin, että omalla nimellä kirjoittavat olisivat edes kirjoituksissaan parempia, siivompia tai mitään muutakaan verrattuna nimimerkillä kirjoittajiin. Ja onhan se nähty täälläkin että sitten kun ei mielipiteet tai kirjoitukset miellytä, niin hyökätään jonkun ihmisen kimppuun joka kirjoittaa omalla nimellään ja ihmiset tappelevat eikä asioista keskustella vaan jonkun ihmisen persoonasta tai jostain muusta täysin epäolennaisesta. Itseäni ei ole ikinä kiinnostanut näissä blogeissa mikään muu kuin se itse asia ja siihen liittyvät kommentit, minua ei kiinnosta pätkän vertaa ketä ne kirjoittaa vain kommenttien, asioiden ja kirjoitusten laadulla on jotain konkreettista merkitystä.

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

#1 Jep. Ainut positiivinen puoli rekisteröityneissä nimimerkeissä on se, että ne yleensä muodostavat tarkkaavaiselle lukijalle tietynlaisen käsityksen nimimerkin takana olevasta ihmisestä. Esimerkiksi jo nimestä Tapio O Neva tietää, millaista tekstiä on tulossa - ja vastaavasti voi tietää miten vaikkapa Skywalker kirjoittaa.

Tämän vuoksi olisi mielestäni reilua, että käytettäisiin aina samaa nimimerkkiä, että voi tarvittaessa hakea cross-referenceä muista blogeista ja kommenteista.

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

#2 Voi olla, että missaan jotakin - mutta miten kuvailisit häntä?

Siinä olet oikeassa, että periaatteessa ei ole väliä mikä nimi tuossa kommentoi:-sanan edessä lukee, kunhan vain tietää kenen kanssa keskustelee.

VeliSynkkä (nimimerkki)

Tarkoitus olisi että nicille VeliSynkkä julkaistaisiin oma, voimakkaasti yhteiskuntapoliittista kantaa ottavat sivunsa.
Blogi olisi nk. MONIBLOGGAAJA - Blogi eli velisynkka.com olisi nk. multinikki.
Siellä olisi myöskin " koti " kaikille yhteiskuntaa vahingoittaneille tyypeille kuten KAIKKONEN nyt tuoreimpana joitten tekemiset ja tuomiot taltioitaisiin ja edesottamuksia seurattaisiin säännöllisesti lukijoittenkin toimesta.

Tarkoitus olisi myöskin saada siitä VUOROVAIKUTUKSELLINEN kokonaisuus!

Nyt kysymys kuuluu että olisiko tämmöisellä Blogilla sosiaalista tilausta yhteiskuntamme pahenevassa kriisissä?

Parannusehdotuksia ja kommenttejakin otetaan vastaan!

VeliSynkkä
On Vanhempi Herrahenkilö ja pari sen äreetä ystävääkin, kansainvälisen liike - elämän etulinjan entisiä ja nykyisiä taisteluhärkiä.
Aiomme kirjoittaa raadollisen selkosuomisia näkemyksiä valehtelevista niljakepoliitikoista, jo käynnistyneestä RAAMATULLISESTA SUURLAMASTA ja korruptoituneen yhteiskuntamme sadoista mätäpaiseista !

Tulevaisuuden Suomestakin Worst Case - skenaariona Euroopan ensimmäinen YÖVARTIJAVALTIO!
http://fi.wikipedia.org/wiki/Y%C3%B6vartijavaltio

Tantti (nimimerkki)

Parahin Aimo! Kiteyti jälleen kerran asian mainiosti. Olet yksi parhaita - ja kiinostavimpia bloggaajia Usarissa. Mainitsemasi kommentaattorit ovat myös blogien suola&pippuri.
Nimistä ja/tai naamoista viis, sisältö ratkaisee.

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

#6 Groovy, antakaa palaa ja katsotaan mitä syntyy. ;-) Tilausta taatusti löytyy - vähän valitsemastanne tyylisuunnasta riippuen.

#7 Kiitos! Positiivista palautetta tulee harvoin ja se on aina mielekästä. :-) Toivottavasti onnistun kirjoittamaan kiinnostavasti ja viihdyttävästi jatkossakin! ;-)

Seppo Hildén

Jack,

samaa mieltä nimimerkkien käytön sallimisesta. Jos tulee niille rajoituksia, se tappaa koko keskustelusivut. Lopulta tänne ei jää kun muutama bloggaaja kirjoittelemaan toisilleen. No, onpahan listasijoitus ainakin taattu, heh.

US-lehdellä itsellään on julkaisina oikeus valvoa mitä ylläpitämillään sivuilla julkaistaan ja tehdä tarvittava moderointi. Siitähän heille palkkakin maksetaan.

Bloggaajilla on myös hyvät portinvartija-työkalut annettu, joilla valvoa/rajoittaa omien sivujen kommentointia, ettei ihan käsistä karkaa.

Itse en suosi blogissani rajoituksia, antaa kaikkien mielipiteiden kukkia. Sitten jos alkaa tulemaan sellaista, että raastupa voisi kutsua, niin puututaan.

Toimituksen poiminnat