Lisää turhautumista ja yleistä nurinaa Ihan vaan siksi, että älyllinen typeryys pistää niin sanoinkuvaamattomasti v*tuttamaan

LEIPÄÄ JA SIRKUSHUVEJA

Olen seurannut huvittuneena eduskuntavaalitaistoa, joka on jo täydessä vauhdissa vaikka vaalit ovat vasta vuoden päästä. En tiedä kumpi minua hassuttaa enemmän, kansalaisten vaiko ehdokkaiden rajaton ja peittelemätön ilo kun taas kerran pääsemme toteuttamaan demokratiaa sen ehdottomasti parhaimmassa muodossaan. Ihmiset kiistelevät siitä saako Halla-aho olla ehdokkaana, olisiko jo aika vaihtaa Vanhanen vaikkapa Urpilaiseen tai Kataiseen tai siitä onko pienpuolueen äänestäminen äänen hukkaan heittämistä. Puolueet lupailevat kilvan asioita, jälleen kerran yhteiskunnallinen keskustelu on roihahtanut liekkeihin ja kiivaasti keskustellaan siitä mihin Suomea pitäisi seuraavan nelivuotissuunnitelman aikana luotsata.Tämä kaikki huvittaa minua suuresti, sillä se on kaikki täysin turhaa. Aivan totaalisen, täydellisen, naurettavan turhaa.

Vaikka media hehkuttaa, poliitikot lupailevat, Yle taivastelee ja Orimattilan puoluetoimisto kertoo (ah niin varmalla otteella) miten demokratiaa tulee kehittää, ei kannata antautua vaalihuumaan. Objektiivinen tarkastelu osoittaa paljon kylmemmän, surullisemman ja traagisemman totuuden.

Jälleen kerran käynnissä on neljän vuoden välein järjestettävä lottoarvonta siitä, kuka pääsee taas lähemmäs valtion kustantamaa edustajan eläkettä. Vaalien alla ehdokkaat lupailevat kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä, osa tietämättömyyttään, osa epäpätevyyttään ja osa ihan puhtaasti luonteen vittumaisuuttaan. Jotkut onnettomat haksahtavat ja selvittelevät suurellakin vaivalla mikä olisi se kaikkein sopivin ehdokas. Sitten nämä samat ihmiset marssivat äänestyskoppeihin, laittavat tarkoin valitun numeron lipukkeeseen ja tiputtavat äänen uurnaan tyytyväisinä kansalaisvelvollisuutensa täyttämisestä. He saattavat kuvitella vaikuttaneensa, ovat todennäköisesti tyytyväisiä. Vaalipäivän iltana äänet lasketaan ja saamme taas uuden hallituksen.

Muodostaapa hallituksen sitten sekoomus, kusta, sosiaalistit, virheät, hihhulit, vassarit, suomileijonapersut (ja luonnollisesti äänestystuloksesta riippumatta) ruotsalaiset, tulos on aina sama. Hallitusohjelma laaditaan – ja hallituskokoonpanosta riippumatta sisältö on aina sama. Keskiluokan verotusta kiristetään, rikkaiden verotusta kevennetään. Sosiaalipalvelut ajetaan alas, terveydenhuolto ajetaan alas. Pahoinvointi lisääntyy, tuloerot kasvavat. Julkiset palvelut yksityistetään, jotkut rikastuvat mutta suurin osa köyhtyy. Demokraattista prosessia muutetaan jatkuvasti läpinäkymättömämmäksi, jotta vaan kukaan ei olisi suoraan vastuussa mistään. Eihän se nyt sovi, että eläke-edut menisivät suhmurointien seurauksena.

Ja kaiken aikaa kansa hurraa, saahan se valita itselleen keulakuvan, pääministerin, joka maata johtaa. Leipää ja sirkushuveja.

Tosiasiassa on kuitenkin täydellisen yhdentekevää minkälaisen äänen sitä uurnaan tipauttaa. Nykyisessä eduskunnassa ei ole ainuttakaan sellaista puoluetta, jota elinkeinoelämä, lobbarit ja omaneduntavoittelijat eivät olisi voidelleet. Ja vaikka tällainen poikkeus löytyisikin, niin yksikään tulevassa hallituksessa istuva ministeri ei ole niin uskalias tai itsenäinen, että uskaltaisi toimia puoluejohdon päätöksen vastaisesti.

Valittiinpa eduskuntaan ketä hyvänsä, valtaa tulevat käyttämään samassa saunakabinetissa istuvat poliittiset broilerit, todennäköisesti vieläpä niin että ainoastaan kahden suurimman puolueen johtajat mahtuvat samoille lauteille. Todennäköisesti makoisien löylyjen selkärankana toimivat lauteetkin on rakennettu vaalitukibudjettiin ilmestyneellä rehellisellä rahoituksella ja ne eivät toki ole vaikuttamatta hallitusohjelman lopputulokseen. Lopulta kahden (tai kolmen) ihmisen päättämä hallitusohjelma on juuri niin hyvä kuin rahalla saa ja loppu eduskunta saa luvan toimia kumileimasimena mille tahansa päätökselle. Kansa hurraa, demokratia toimii ja päätökset ovat jostakin syystä sellaisia, joita kukaan ei halunnut.

Ja tämä siis riippumatta siitä ketä seuraavassa hallituksessa on. Mikäli ei tätä usko, niin voi tarkastella viimeisen kahden, kolmen tai neljän eduskuntakauden aikana tapahtuneita asioita. Onko eduskunnan – ei, vaan onko kansan – ääni kuulunut kertaakaan? Halusiko kansa omaehtoisesti leikata mielenterveyspalveluita, ajaa terveydenhuollon alas, romuttaa sananvapauden ja kansalaisvapaudet, ajautua liittovaltioon, ottaa velkaa useamman kymmenen miljardia, työskennellä pidempään ja huonommalla palkalla?

Newsflash teille, jotka asiaa ette vielä ole omaehtoisesti ymmärtäneet. Se, ketä äänestätte, on täysin yhdentekevää. Se, mitä ehdokkaanne lupaa, on täysin yhdentekevää. Te ette voi edistää omia asioitanne äänestämällä, teidän mielipiteenne, teidän äänenne ei merkitse paskan vertaa ennen uusia vaaleja. Teidän mielipiteenne, teidän paha olonne, teidän elämänne ei kiinnosta päättäjiä – ei nyt, ei ensi kevänä, ei vuoden päästä, ei ensi hallituskaudella. Te olette yksin.

Valta on toisaalla, se on siellä missä on paksuin lompakko, avokätisimmät lahjoittajat. Valta on niillä kahdella onnekkaalla, jotka pääsevät edustamaan tätä näkymätöntä, rahakasta kättä, joka tätäkin valtiota hämmentää edestakaisin. Kaiken aikaa valta ”on kansalla”, mutta tosiasiassa kansa ei voi päättää edes sitä, voiko sen ruokakaupoissa pitää punaisia alennustarroja tai koska he haluavat jäädä eläkkeelle.

Semmoista se on täällä demokratian kehdossa.

Teidän,

Jack Andolini

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Tuo koko porukka vaikuttaa kuin joltain isolta possulaumalta villinä peuhaamassa jossain vatukossa.... ;) Missään ei oikein enää tunnu olevan järjen häivääkään.

*

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

#1 Käsi pesee toisen ja rapsuttaa siinä samassa kaverin selkää. Näinhän Suomessa ollaan jo pitkään toimittu - surullisinta on että kansa ei edes osaa vaatia mitään parempaa. Ihan kuin tämä olisi jotenkin kiveen kirjoitettu, jotenkin pyhä systeemi.

Täytyyhän olla olemassa sellainenkin vaihtoehto, että kansa ihan oikeasti saisi päättää jotakin omista asioistaan.

Seppo Hildén

Jack,

juuri noinhan se menee.

Hyvä kirjoitus.

JA: Kiitos! :-)

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

0#

Kaikkea hyvää, tomppeli.

JA: Thanks, dingus! ;-)

Visitor (nimimerkki)

No mutta tottahan äänestämällä voisi vaikuttaa, ei tarvitsisi kuin että kansa äänestäsi viimeisen päälle kommunistit suureen vaalivoittoon ;-)

Jo tulisi muutoksia, Maa eroaisi Euroopan unionista ja liittyisi Chavezin "koalitioon" ja useiden Etelä-Amerikan valtioiden muodostamaan talousyhteisöön (Alba jne.), samalla Suomi nimettäisiin Yhdysvaltojen toimesta roistovaltioiden joukkoon ja NATO sekä mahdollisesti jopa Venäjä alkaisi hioa sotasuunnitelmia Suomea vastaan...talous muuttuisi aivan toisenlaiseksi, jopa vihreät saattaisivat pitää siitä,

"Kuinka sosialisoida Suomi viikossa

Ensimmäinen este sosialistisen Suomen tiellä on itsenäisen rahan puuttuminen. Pääomien hallinnan siirtäminen markkinavoimilta valtiolle edellyttää itsenäistä rahapolitiikkaa. Eurosta on päästävä eroon. "

"Varallisuusarvot muuttuvat rajusti. Tuontitavarat kallistuvat paljon, asuntojen hinnat romahtavat, eikä uusiin autoihin ole monella varaa. Tämä on kuitenkin vain laskennallinen muutos; samat asunnot ovat edelleen olemassa, ihmisillä on sama tietotaito ja autokantakin ikääntyy hitaasti.

Suurin muutos on suomalaisten tuotteiden markkinoiden supistuminen. Ennen uuden hallituksen aikaa Suomi vei tuotannostaan melkein 40 prosenttia. Nyt nämä markkinat ovat supistuneet Suomen osalta olemattomiin, sillä yritysten halu toimia Suomessa on pääomansiirtorajoitusten takia olennaisesti heikentynyt.

Materiaalinen elintaso laskee selvästi. Tuontitavaroihin ei monella enää ole varaa. Samalla kuitenkin talous on kansan käsissä. Jokaiselle voidaan tarjota työtä, työaikaa lyhentää, kulttuurille ja tieteelle antaa kansan – ei markkinoiden – haluama arvo ja yksilön mahdollisuudet onnistua yhteiskunnassa eivät enää riipu markkinavoimien haluista. "

http://www.voima.fi/content/view/full/2125?PHPSESS...

Kyllä kyllä, äänestämällä voi vaikuttaa, kannattaa kuitenkin hieman katsoa mitä äänestää, kolme suurta eivät ainakaan ole hyvä vaihtoehto, jos muutosta haluaa, ne kolme isoa kun toteuttavat kaikki nykyistä uusliberaalia politiikkaa.

Ofelia (nimimerkki)

Ja minä kun niin uskoin demokratiaan.

Näyttäkää minulle diktaattori, joka kykenee hallitsemaan ilman salaisen poliisin apua, niin minä rupean hänen alamaisekseen. (Lin Jutang)

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

#6 En minäkään ole lakannut uskomasta demokratiaan. En kuitenkaan pidä tätä nykyistä vaihtuvan elitistisen diktatuurin hallitsemaa näennäisdemokratiaa juuri minkään arvoisena. Kansan mielipiteellä ei ole kuriositeettia isompaa merkitystä.

Vaikka minutkin on sen vuoksi itsekkääksi omaneduntavoittelijaksi leimattu, niin silti peräänkuulutan edelleen suoraa demokratiaa. Se kun on ainoa tapa saada demokratia toimimaan edes teoriassa.

Juha Pätsi (nimimerkki)

"Asetus Nro 1
Yksi ainoa asetus, nimittäin sellainen, jolla voisin vähentää meidän asetuksiamme, on siitä pitäen tullut mieluisaksi työstämisen kohteeksi, jota kaikkein ensimmäisenä ja tärkeimpänä, ennen kuin mitään uusia nyt tehdään, tahtoisin mitä parhaiten suositella.

Kansallinen voitto (1765). Chydenius 1986A, s. 199."

Jack, tämä Anders Chydeniuksen jo taannoin laatima asetus-ehdotelma olisi jo korkea aika ottaa käytäntöön!

Nyky suomessa vain Liberaalit ajavat vastaavaa asetusta Suomen lakiin!

JA: Viisaita ajatuksia ajalta, jolloin ihmisenkin piti vastata itsestään.

N N (in short) (nimimerkki)

#5.
"kannattaa kuitenkin hieman katsoa mitä äänestää"
Kyllä. Jos äänestää valtaan yhtä aikaa vaikkapa Raineston ja RED Räsäsen, niin edessä on kohta kommunistien sisällissota kommunistien kesken. :)
Vihreät oli aikoinaan olevinaan vaihtoehtoista politiikka. Aikaan Koijärvi ym. Mitä siitäkin on nyt tullut? Kokoomuksen puutarhajaosto citymaastureineen.
Aika sama ketä Arkadianmäelle äänestetään, siellä tuntuu happanevan kaikki piloille.

JA: Uskoisin, että vaikka Rainesto tai Räsänen äänestettäisiin hallitukseen, heidänkin politiikkansa muuttuisi vallitsevan status quon turvaamiseksi. Ongelma on systeemissä, jossa vastuuta ei tunneta ja valta on rajattomasti keskittynyt muutamalle valtaapitävälle (jotka on sitten helppo voidella). Valta korruptoi. Rajaton valta se vasta korruptoikin.

Koiska (nimimerkki)

Aika tylyä, mutta suoraa tekstiä ja otan kiinni päätelmästä, jonka mukaan on sama, ketä äänestää. Teoriassa asia ei tietenkään noin ole, mutta käytännössä on. Ensinnäkin, kuinka helvetin kauan Suomen politiikassa on ollut "kolme suurta", jotka joka vaaleissa käyvät keskenäistä taisteluaan muiden puolueiden ollessa täysin statisteja? Jo pelkästään näiden kolmen suurimman valta ja tietoisuus siitä, että hallituspohja (=päätösten läpimeno) rakentuu näistä kahden varaan, nakertaa varmasti intoa äänestää muita puolueita.

On jollain tavalla demokratian vastaista ja typerää, että tämä asetelma on olemassa automaattisesti jo ennen seuraavia vaaleja, vaikka ensimmäistäkään ääntä ei ole vielä laskettu. Tavallaan yhteiskunta ja media ei anna mahdollisuuttakaan muuttaa tätä pyhää, kolmen suuren asemaa. Näiden kannatusprosentit ovat aina kuitenkin vähintään parinkymmenen hujakoilla, vaikka puolue vetäisi toimintansa miten vihkoon tahansa ja puoluejohtajana olisi Aku Ankka. Ehkäpä ko. puolueiden aatteet imetään jo äidin maidossa tai kannattajilla on niin kova kallo, ettei puoluekanta muutu, vaikka oma "suuri" tunaroisi maan turmioon.

JA: Totta. Epäilemma, että tämä tietty "toivottomuus" pohjaa juuri siitä historiasta, että Suomea on aina hallittu näin. Oletetaan ikäänkuin, että vaikka asiat ovat huonosti, ne olisivat vielä huonommin jos joku muu olisi vallassa. Oletetaan, että automaattisesti nämä suurimmat ovat myös pätevimmät. No - kohta on tilanne, jossa asiat eivät enää huonommin voi olla. Sen jälkeen ehkä tulee muutos. Ehkä.

Visitor (nimimerkki)

#9. "Kyllä. Jos äänestää valtaan yhtä aikaa vaikkapa Raineston ja RED Räsäsen, niin edessä on kohta kommunistien sisällissota kommunistien kesken. :) "

Näinhän siinä voisi käydä, nykyisten kolmen kommunistipuolueen sijasta meillä saattaisi hyvinkin olla viisi toisiensa kanssa kiukkuisesti riitelevää kommunistipuoluetta, mikä ei sekään kovin älylliseltä toiminnalta vaikuta...

Mutta itse asiaan, eli vaikutusmahdollisuuksien puutteeseen, tottahan se on, politiikka sanellaan jo maan rajojen ulkopuolelta,(IMF, WTO jne.) se on pääosin uusliberaalia ja USA:n sanelemaa, sille ei ole olemassa vaihtoehtoa, näin kerrotaan, tosin kansanedustajamme sitä eivät ole kehdanneet äänestäjilleen kertoa(jostain kumman syystä ;-)

On jopa mahdollista, että tuo esittämäni pieni kauhuskenaario Chavezin "koalitioon" liitymisestä on ehkä ainoa mahdollinen tapa muutta politiikkaa, tai sitten kenties pitäsi koko EU:n koneisto uusia, niin virkamiehet, kuin johtavat politiikotkin, hehän siellä asioista päättävät, ei suinkaan valitsemamme europarlamnetaarikot, joilla on vain oikeus esittää muutoksia eteen työnnettyihin lakeihin ja joita muutosesityksiä toisasiallisten päättäjien ei tarvitse ottaa huomioon ollenkaan.

Useat Etelä-Amerikan maat kävivät nuo EU:n nyt alueellensa ajamat uusliberaalit rakennesopeutusohjelmat jo aikaa sitten lävitse, eivät pääosin tykänneet niistä niiden aiheuttaman laajan köyhyyden takia ja ovat menossa pakoon niitä aivan toiseen suuntaan, Eurooppa on siis vasta menossa niihin, toki hieman hidastellen mutta etenee kuitenkin. Etelä-Amerikka on tässä siis Eurooppaa edellä, he kokivat sen jo, samoin monet Afrikan maat, jotka eivät sen jälkeen ole jaloilleen päässeet ja osa Afrikan maista on hiljalleen tipahtamassa samaan kuiluun, mm. Etelä-Afrikka ja Namibia.

Suomalaisista luultavasti suurin osa äänestää entiseen maalliin ja kolme suurta ovat edellen kolme suurta ja matka Etelä-Amerikan kokemuksia kohden jatkuu, no onhan sekin mielenkiintoista omalla tavallaan.

Visitor (nimimerkki)

#10. "Ehkäpä ko. puolueiden aatteet imetään jo äidin maidossa tai kannattajilla on niin kova kallo, ettei puoluekanta muutu, vaikka oma ”suuri” tunaroisi maan turmioon. "

Tiedä häntä, tälläisiäkin väittävät ;-)

"Kokoomus geeneissä - määrääkö DNA puoluekannan?"

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot...

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

#11 Kyyninen näkemys, mutta osaltaan varmaan aika tarkka. IMF:n sanelema politiikka ei todellakaan tähtää valtion tai sen kansalaisten hyvinvointiin. Se pyrkii vain varmistamaan, että velkoojat saavat omansa pois - eli kansasta revitään kaikki irti ennen kuin lappu laitetaan luukulle.

Suomi seuraa perässä kunhan riskipreemiot tästä nousevat. Pitäkää mielessä, että Vanhanen myi Suomen sijoittajille. Parinkymmenen vuoden päästä koittaa laskunmaksun hetki. Ja silloin vastuunkantajaa ei varmasti löydy mailta eikä halmeilta.

Visitor (nimimerkki)

#13. Mitäpä tuohon enempää, no laitan tuolta vanhan William Blumin jutun, joka kuvaa hyvin asiaa, suluissa oleva on omaa tulkintaa:

"Amerikan Yhdysvaltojen imperialismin kohteiksi 1900-luvulla joutuneille maille on yhteistä niiden pyrkimys perustaa sellainen yhteiskunta, joka tarjoaisi vaihtoehdon kapitalistiselle yhteiskuntamallille. Tämä oli ja on yhä edelleen pahinta mahdollista (roistovaltiomaisuutta)kerettiläisyyttä Washingtonin silmissä. Sellainen hanke oli murskattava keinolla millä hyvänsä, jottei siitä tulisi esimerkkiä muille. Ne kohdemaat jotka säilyttivät enemmän tai vähemmän vapaaseen yrittäjyyteen perustavan talousjärjestelmän, olivat vastahakoisia sallimaan, että amerikkalaisten suuryritysten tarpeet sanelisivat heidän yhteiskuntansa asioiden tärkeysjärjestyksen.

Se tarkoittaa, että ne eivät halunneet sallia Maailman kauppajärjestön, Kansainvälisen valuuttarahaston, Maailmanpankin ja vapaakaupan pedon tulla tömistelevän maahan ja yksityistävän ja myyvän sen sosiaalisia voimavaroja, purkavan taloutta koskevaa sääntelyä, poistavan valtiollisia rajoja, ajavan paikallista teollisuutta ja maanviljelyä puille paljaille, tuhoavan sosiaalipalveluita ja turvaverkkoja, kehittävän halpaa työvoimaa, halpoja raaka-aineita ja markkinoita suuryritysten tavaroille ja panevan ihmisiä vankilaan niin, että hinnat voisivat olla vapaita.

Tämä on "globalisaationa" tuskallisen tutuksi tullut oireyhtymä, joka on vain imperialismin viimeisin muodonmuutos, kapitalistisen kasvun ja kontrollin luonnollista laajentumista; Muutamia vuosia sitten, kun me kaikki puuhastelimme omien pikku arkielämiemme parissa, paikalle ilmaantui kourallinen suuryrityksiä ja vaihe vaiheelta he ostivat maailman ja ripustivat oveen "avoinna liiketoiminnalle" kyltin ja ovat siitä lähtien ymmärrettävästi vaatineet omistusoikeuksia. Globalisaatio ei ole mitään vähempää kuin alikehittyneen maailman alistamista uudelleen siirtomaan asemaan( Nyt kolonisoidaan jo kehittyneitäkin maita)."

http://www.uusisuomi.fi/mielipide/39517-natoon-vai...

Juha Pätsi (nimimerkki)

Itävaltalainen nyt sanoo, että "mitäs minä sanoin". Itävaltalaiset ovat varoitelleet tästä menosta jo vuosia, mutta lähinnä naurunalaiseksi on joututunut politiikka jota "suu säkkiä myöten eläminen" olisi ollut.

Sosialistit, nyt kehiin ne faktat, millä mitään tekemättä saat itsellesi paremman elintason!

Santeri (nimimerkki)

#15 Ei lokeroida toisiamme erilleen, vaan lähetään lähtökohtasesti siitä, että maailma on niin täynnä ongelmia, jotka eka pitää tiedostaa ja sitten korjata.

"Sosialistit, nyt kehiin ne faktat, millä mitään tekemättä saat itsellesi paremman elintason! "
http://www.youtube.com/watch?v=ucfpPNeJirg

Toimituksen poiminnat